Forumindex FMS KLUBBENS FORUM
En portal, nätverk och forum på samma gång. En träffpunkt för er som har fibromyalgi och olika smärtsjukdomar.
 
 Vanliga frågor   Sök   Medlemslista   Användargrupper 
 Bli medlem   Profil   Logga in för att läsa dina meddelanden   Logga in 


vård och behandling

 
Det här forumet är låst så du kan varken skapa, svara på eller ändra inlägg.   Det här ämnet är låst så du kan varken svara på eller ändra det.    Forumindex => Om själva sjukdomen
Föregående ämne .::. Nästa ämne  
Författare Meddelande
EvaS
Site Admin


Registreringsdatum: 18 juni 2006
Inlägg: 51
Ort: Sweden, Stockholm

InläggPostat: 2007-03-27 21:28:42    Rubrik: vård och behandling Svara med citat
Vart vänder man sig?
Om man vill ha hjälp med att undersöka vad värken beror på tar man i första hand kontakt med sin vårdcentral. Läkaren kan, om det behövs, skriva en remiss till en smärt- eller rehabiliteringsklinik. I vissa fall kan man få remiss till en klinik för reumatologiska sjukdomar.

Man kan minska symtomen
Överkänsligheten i smärtsystemet är i dagens läge svår att behandla. Försök med olika läkemedel pågår. Däremot kan symtom, som till exempel sömnsvårigheter, stress och depression, lindras genom behandling. Men det är sällan man blir helt fri från symtom.

Kunskap ger större trygghet
Det är viktigt för den som drabbas att få detaljerad information om fibromyalgi, om smärtmekanismer, om stress och om behandlingsmöjligheter. Fibromyalgi är ett värktillstånd som inte ger upphov till förlamning eller förtvining av musklerna, eller till andra kroppsliga sjukdomar.

Smärtstillande mediciner hjälper inte alla
Vanliga smärtstillande läkemedel kan ha god effekt vid fibromyalgi, men ibland är effekten minimal. Vid liten eller obetydlig effekt bör dessa mediciner inte användas.

Vilket läkemedel man får beror på hur svår smärtan är. Det vanligaste läkemedlet är paracetamol, som bland annat finns i Alvedon och Panodil. Läkemedlen amitriptylin och pregabalin hör inte till de vanliga smärtlindrande men används ibland för att lindra smärta.

Vid starkare smärta kan man få ytterligare läkemedel, så kallade tilläggsmediciner, som innehåller till exempel kodein eller tramadol. Det finns en viss risk för beroende med tilläggsmedicinerna.

Antiinflammatoriska läkemedel ges inte under längre perioder på grund av risk för biverkningar. Morfinpreparat används i regel inte vid fibromyalgi.

Andra fysiska behandlingar
Man kan försöka med akupunkturbehandling för att lindra smärtan. Transkutan elektrisk stimulering, även kallad TENS, innebär ofarliga elektriska strömstötar som inte gör ont och som kan lindra smärta. Denna behandling kan vid fibromyalgi användas för att minska smärta inom ett begränsat område. Olika former av massage kan också göra att det känns bättre tillfälligt.

Sömn och rörelse viktigt
Om man under lång tid har svårt att sova på grund av värken kan man ibland behöva sömntabletter. Det är viktigt att få medel som har en låg beroendeframkallande effekt och som inte påverkar en när man är vaken. Grundprincipen är att läkemedel mot sömnproblem ska användas så kort tid som möjligt. Vissa läkemedel mot depression kan i låg dos ge en förbättrad sömn.

Man bör ägna minst en halvtimme om dagen åt någon slags fysisk aktivitet. Rörelseträning i varm bassäng är bra. Behandling som ökar muskelavspänningen kan ge lindring.

Behandling av depression
Det är inte ovanligt att personer med fibromyalgi drabbas av symtom som liknar dem som uppstår vid depression. Därför kan det hjälpa med läkemedel som används mot depression.

Fler än läkare kan hjälpa
Det är viktigt att man får kontakt med en sjukgymnast och arbetsterapeut. I själva verket kan kontakter med dessa yrkesgrupper vara precis lika viktiga som kontakt med läkare.

Det finns ingen sjukgymnastisk terapi som botar fibromyalgi, men en sjukgymnast kan hjälpa till med träningsprogram för en bättre kondition, minskad muskelspänning och bättre kroppskännedom. Man får lära sig att använda musklerna på ett sätt som inte framkallar smärta.

En arbetsterapeut kan hjälpa till med att förändra rutiner och roller, både på arbetsplatsen och i hemmet. En av arbetsterapeutens uppgifter är också att bedöma arbetsförmågan.

Ibland kan hjälp från en psykolog eller kurator vara av stor betydelse. En sjuksköterska med utbildning i smärtbehandling kan också vara en viktig kontaktperson.

Rehabiliteringsprogram som kombinerar olika behandlingsformer och där flera grupper av vårdpersonal samarbetar, kan vara den viktigaste behandlingen för patienter med fibromyalgi. Programmets längd kan variera. Även korta program har visat sig ge kvarstående effekt. Målsättningen bör vara att alla personer som har drabbats ska få bra information om kunskapsläget när det gäller fibromyalgi, till exempel om orsaker, symtom och behandling. Informationen bör också innehålla grundläggande kunskaper om smärta, sömn och stress.

En del behöver sedan få remiss till speciella rehabiliteringsprogram.
_________________
ES
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
Visa inlägg nyare än :   
Det här forumet är låst så du kan varken skapa, svara på eller ändra inlägg.   Det här ämnet är låst så du kan varken svara på eller ändra det.    Forumindex -> Om själva sjukdomen Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
MylPotter theme by SGo

Sidan tog 0.34 sekunder att ladda.